Al·lergologia

Reserva amb el teu especialista

Dra. Quarta, Silvia

Especialista en Al·lergologia i Immunologia

Núm. col·legiat: 080856300

Metge Especialista en Al·lergologia i Immunologia Clínica Llicenciada en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Roma (Itàlia). Especialista en Al·lergologia i Immunologia Clínica per la Universitat de Roma (Itàlia). Investigadora en el projecte d'investigació sobre l'al·lèrgia alimentària induïda per cofactor, realitzat amb l'equip d'Al·lergologia de l'Hospital Clínic de Barcelona. Autora de nombroses publicacions científiques d'Immunologia Clínica i Al·lergologia. Ponent en congressos nacionals i internacionals.

Què és l’al·lergologia?

És l’estudi del sistema immunitari que serveix per defensar l’organisme d’agressors externs, sobretot bactèries, virus i paràsits.

L’al·lèrgia és una resposta anòmala del sistema immunitari, el qual percep com a perilloses per
a l’organisme substàncies innòcues, com ara el pol·len o la pols, i les ataca.

Simptomes

  • Asma
  • Rinitis
  • Conjuntivitis
  • Rinoconjuntivitis
  • Dermatitis (èczema i dermatitis de contacte)
  • Urticària
  • Hipersensibilitat (aliments, medicaments, picades d’insectes…)
  • Anafilaxi

Proves

A Amedics disposem d’un servei d’al·lergologia especialitzat en l’estudi, diagnòstic i tractament de malalties al·lèrgiques, el qual realitza les proves necessàries per desenvolupar la seva tasca:

Tests cutanis
Tests epicutanis
Tests de provocació (medicaments i/o aliments)
Estudis en sang

Tractaments

Tractament preventiu
Té com a objectiu aconseguir controlar la malaltia al·lèrgica mitjançant la identificació de l’agent etiològic i l’aplicació de mesures per evitar-ne l’exposició.

Tractament farmacològic
El tractament farmacològic necessari per al control de la malaltia al·lèrgica és una de les bases de l’estratègia terapèutica.

Tractament de l’al·lèrgia alimentària
Identificar els aliments involucrats en les reaccions al·lèrgiques permet donar els consells dietètics oportuns per a una dieta “segura”.

Inmunoterapia especifica
El diagnòstic etiològic permet en alguns casos aconsellar un tractament amb immunoteràpia específica, l’anomenada “vacuna de l’al·lèrgia”, amb la qual s’aconsegueix una millor tolerància a l’exposició a l’al·lergen i, per tant, una millora del control de la malaltia.

Recomanacions per a persones al·lèrgiques

Picades d’insectes
No feu servir perfums, laques de cabells ni roba de colors cridaners. Utilitzeu repel·lents d’insectes tant a la pell com a la roba.

Al·lèrgics al pol·len
En època de pol·linització, tingueu les finestres tancades i feu servir ulleres de sol. Així, reduireu el contacte del pol·len amb l’ull. Eviteu el fum del tabac.

Al·lèrgics als àcars
Eviteu les catifes i les moquetes. Feu servir un matalàs d’escuma o de molles. Traieu la pols preferiblement cada dia amb un drap humit.

Preguntes freqüents

Què és l'asma?
L’asma es caracteritza per una sensació d’ofec i per xiulets al pit. Té un índex de mortalitat baix però cada vegada afecta més persones en el món occidental. Entre les seves causes, se sol citar la industrialització i els additius alimentaris.
Què és la rinitis al·lèrgica i la rinoconjutivitis?
Causada pels pòl·lens, es manifesta amb esternuts, mucositat, obstrucció nasal i envermelliment dels ulls.
Què són les atopias?
Són la dermatitis atòpica, la dermatitis de contacte, les urticàries i els angioedemes, els quals es manifesten amb inflor a les parpelles i als llavis, entre d’altres.
Quins tractaments tenen les al·lèrgies?
El tractament de l’al·lèrgia consisteix sempre a evitar l’antigen que la produeix, com per exemple els fongs, els àcars i els pòl·lens, en combinació amb l’alleujament dels símptomes.

També existeix la immunoteràpia o vacunes per a l’al·lèrgia, en què s’injecten petites dosis de pol·len o d’àcars.

Com actuen els antihistamínics?
Els antihistamínics alleugen els principals símptomes al·lèrgics, com ara la picor, les secrecions nasals, els esternuts i la conjuntivitis. Resulten efectius en el tractament de tot tipus d’al·lèrgies.
Com puc alleujar la congestió nasal?
Alguns antihistamínics inclouen descongestius en la seva composició. A més, també es pot recórrer a productes naturals, com ara les solucions salines d’aigua de mar.